fredag 18. november 2011

Ising i tennene / Tooth sensitivity

Blottlagte tannrøtter venstre side.
Vi har vel alle kjent ising i tennene til tider. Dette kan være svært ubehagelig, men er ufarlig. En vanlig årsak til ising i tennene er at tannkjøttet har trukket/dratt seg tilbake slik at litt av rotoverflaten blottlegges. Dette kan skje gradvis når tennene blir utsatt for daglig belastning, som f.eks. ved
hard og overdreven tannpuss eller på grunn av tannkjøttsykdom (periodontitt).
Smertene kommer gjerne når du spiser eller drikker noe kaldt, varmt, surt eller søtt, eller når du puster inn kald luft. Ved følsomme tannhalser/blottlagte rotoverflater, kan det også by på problemer i forbindelse med tannpuss. Da tannpussen utløser smerte/ubehag, fører dette i mange tilfeller til at tennene ikke blir skikkelig rengjorte. Ettersom røttene ikke har beskyttende emalje, blir de lettere angrepet av karies/tannråte.

Blottlagte tannrøtter pga børsteskade.
Nå er det ikke bare børsteskader eller tannkjøttsykdom som kan være årsaken til ising/følsomme tenner. La tannpleieren/tannlegen din undersøke at du først og fremst ikke har hull i tennene eller sprekker i fyllingene. Andre årsaker kan også være: dyp amalgamfylling (amalgam leder varme og kulde inn til nerven i tanna), betent tann som må rotfylles, eller bihulebetennelse. Kraftig forkjølelse eller bihulebetennelse kan forårsake tannverk, men ubehaget/verken vil forsvinne når forkjølelsen går over.

Nå er det en del tiltak som kan gjøres mot følsomme tannhalser. Man skal i første omgang passe på å ikke pusse tennene for hardt, da man lett kan pusse bort tannkjøttet og få det man kaller børsteskader. Elektrisk tannkost er å anbefale da den pusser godt og er skånsom mot tannkjøttet.                                            
Det finnes flere typer tannkremer mot ising i tennene. Avslutt gjerne tannpussen med å legge konsentrert tannkrem på den aktuelle tanna som iser.
Fluorskylling/tabletter kan hjelpe både mot ising og hull/karies i tennene. Hos tannpleieren/tannlegen din kan du få penslet tennene dine med konsentrert fluor. Dette pleier å ha veldig god effekt, men varigheten varierer fra person til person.
Dersom det fortsatt er ubehag, kan tannlegen dekke til rotoverflaten med plastfylling slik at tanna får isolasjon og ubehaget forsvinner. Da tannroten har en gulbrun farge, blir det også penere å dekke den til med en fylling.
Er det en amalgamfylling som forårsaker ising, kan tannlegen skifte ut fyllingen til plast/komposittfylling. Amalgamfyllinger leder som kjent varme og kulde inn til nerven, noe plastfyllinger ikke gjør.

Snakk med fagpesonell hva som er best egnelig for deg. Det vil alltid være en løsning :)


Begynnende børsteskader.
Det er beklagelig at Google sin oversettelse til andre språk er så dårlig :(

Neste gang vil jeg informere om: after -  munnskold - munnblemmer.

5 kommentarer:

  1. Veldig kjekt å lese dine ukentlige blogginnlegg.
    Blir påminnet via Malin på Facebook.
    Inger

    SvarSlett
  2. Tusen takk for hyggelig kommentar, Inger. Prøver å nå flest mulig med aktuelle ting når det gjelder tannhelse.

    SvarSlett
  3. Hmmm... Problemet er at jeg føler ikke tennene blir rene med "mellom-børste". Jeg sliter gjerne ut en tannbørste på en ukes tid. Elektriske tannbørster har jeg helt sluttet med, det er så mye rart som vokser i mellomleddet mellom tannbørste og vibrator-greie.
    Men jeg savner "hard" tannbørste. Slik at jeg føler at tennene blir helt rene når jeg børster. Jeg vet jeg ikke er den eneste som føler det slik.

    SvarSlett
  4. Hei Andreas.
    Den problematikken du sier her, hører jeg daglig. Dersom man ikke ønsker å bruke elektrisk tannkost, noe som jeg anbefaler på det sterkeste,bør man bruke soft/myk tannbørste. Tannbørsten pusser skånsomt bort matbelegget om du har rett teknikk. Det er viktig å pusse borti tannkjøttet da det er der maten fester seg. Vi har veldig lett for å pusse for hardt, eller ha for hard tannbørste. Dette resulterer bare i børsteskader. Spør tannpleieren/tannlegen din om opplæring i pusseteknikk. Tennene blir rene ved rett teknikk, og du vil få mye glattere tenner og en god del mindre tannstein dersom du går over til elektrisk tannbørste. Når busten begynner å sprike, da er den utslitt og pusser dårlig og må derfor skiftes ut, ellers blir bare matbelegg/plakk liggende igjen på tennene. Ved elektrisk tannkost, tar du av børstehodet og rengjør under varmt vann og tørker vekk belegg i skjøtene med papir og vann.
    Det finnes innfargingstabletter du kan kjøpe på apoteket som viser om det ligger belegg igjen på tennene etter tannpuss.
    Det er ikke hardheten, men teknikken som gjør tennene rene.
    Lykke til :)

    SvarSlett
  5. Godt spørsmål, og godt svar. Der lærte jeg noe.

    SvarSlett