I dag vil jeg ta for meg hull i tennene, årsaken og forebyggelse av det.
Hull eller karies i tennene begynner med et belegg/plaque som bakterier kan produsere syre i. Syren som bakteriene lager, løser opp kalksaltene i tennenes emalje og det blir da hull i tennene. Sukker er den største årsaken til at man får oppløsing av kalksaltene. Går man jevnlig/fast til kontroll hos tannpleier/tannlege vil eventuelle hull eller begynnelser til hull oppdages tidlig og behandlingen blir ikke avansert. Er ikke hullet så stort, legges en fylling fort og greit, og kostnadene blir ikke så store. Går hullet for dypt og ligger nærmt nerven i tanna, kan det i verste fall ende i rotfylling og det blir ganske kostbart, alt utfra hvilken tann det gjelder.
Begynnelse til hull eller decalsinasjoner som vi kaller det, kan stoppe opp dersom sukkerinntaket reduseres, renholdet bedres og fluorskylling/tabletter brukes.
Prøv å ha faste måltider, mellommåltider forårsaker lett hull i tennene. I stedet for søtsaker og sukkerholdige matvarer, kan du velge sukkerfrie snacks som: sukkerfri tyggegummi/pastiller, grønnsaker, frukt, peanøtter, popcorn etc
I tillegg til sukker inneholder brus syre som kan skade emaljen på tennene. Det gjelder også lettbrus, store mengder sur frukt som epler og appelsiner, sitronvann eller vann generelt tilsatt smak.
Etter inntak av sure ting eller ved oppkast/gulping, skal man vente 1 time før man pusser tennene. Dette fordi emaljen blir litt "myk" etter inntaket/oppstøtet og ved tannpuss blir det dobbel slitasje på tennene. Ved å drikke et glass melk etter inntak av sure ting, vil melken hjelpe til å nøytralisere syren i munnen. Et annet godt råd er å skylle munnen med vann og BARE pusse tungen da syren legger seg i groper og furer på tungen. Vent deretter 1 time før tannpuss.
Ellers er det en forutsetning med god munnhygiene som tannpuss, tanntråd/tannstikkerbruk + fluorskylling/tabletter for å unngå hull. Ingenting er så fint som rene friske tenner, det gir et pent smil :)
Vi skal kunne kose oss med god mat og drikke, men alt med måte :) Tenk på noen av tipsene, så blir du godt hjulpet.
Da vil jeg ønske alle en riktig god jul og vær ekstra nøye med renholdet av tennene i denne "søte" juletid :)
fredag 9. desember 2011
fredag 25. november 2011
After, munnskold og trøske / Mouth ulcers
![]() |
Afte |
Å få after, munnskold eller "sår" i munnen, er svært så ubehagelig og smertefullt. Dette rammer ca 20 % av befolkningen og man har ikke funnet ut hva som er egentlig årsaken til dette. Aftene opptrer ofte fra 1-3 stk,er smertefulle, grunne sår omgitt av en rød rand i munnens slimhinner eller tunge. De varierer fra et par millimer til et par centimeter. Såret dekkes etter hvert av et grågultbelegg.
Varigheten for aftene er 5-10 dager og de etterlater ikke noe arr.
Noen har spekulert i om det er tannkrem med såpestoffet ( natriumlaurylsulfat) som er årsaken, eller om man har for lave verdier/nivåer av B12 vitaminet, Folsyre eller jern.
Andre igjen mener det er sterk krydret mat eller sure drikker/ frukter som utløser after/munnskold.
I andre tilfeller er det en virusinfeksjon som er årsaken som f.eks. herpessår.
Nå er det ikke lett å behandle munnskold/after, men enkelte ting kan forebygge eller dempe symptomene.
Kenacort T, en kortisonkrem; ble trukket fra markedet i fjor, men det finnes andre kremer man kan bruke, men disse er også reseptbelagte.
Tannkremer uten såpestoff, som f.eks Zendium kan hjelpe mot after. Noen har blitt hjulpet av tannkremer inneholdende Alovera.
Trøske er en soppinfeksjon i munnen som skyldes oppblomstring av soppen Candida albicans. Dette vises som hvitt belegg som kan svi og gi ubehag.
Soppen Candida albicans har vi naturlig i munnen, men kan øke på hvis vi har nedsatt immunforsvar, munntørrhet eller om man ikke er flink å skylle munnen etter bruk av inhalasjonsmedisin inneholdende kortison (astma/luftveisrammede). For dem som har proteser/gebiss og som slurver med rengjøring av både munn og protese, kan det bli oppvekst av Candida albicans.
Soppinfeksjon i munnen behandles med reseptpliktige soppmidler, vanligvis Mycostatin mikstur.
Alle sår som ikke forsvinner i løpet av 3-4 uker MÅ undersøkes av tannlege/lege.
![]() |
After |
fredag 18. november 2011
Ising i tennene / Tooth sensitivity
![]() |
Blottlagte tannrøtter venstre side. |
hard og overdreven tannpuss eller på grunn av tannkjøttsykdom (periodontitt).
Smertene kommer gjerne når du spiser eller drikker noe kaldt, varmt, surt eller søtt, eller når du puster inn kald luft. Ved følsomme tannhalser/blottlagte rotoverflater, kan det også by på problemer i forbindelse med tannpuss. Da tannpussen utløser smerte/ubehag, fører dette i mange tilfeller til at tennene ikke blir skikkelig rengjorte. Ettersom røttene ikke har beskyttende emalje, blir de lettere angrepet av karies/tannråte.
![]() |
Blottlagte tannrøtter pga børsteskade. |
Nå er det en del tiltak som kan gjøres mot følsomme tannhalser. Man skal i første omgang passe på å ikke pusse tennene for hardt, da man lett kan pusse bort tannkjøttet og få det man kaller børsteskader. Elektrisk tannkost er å anbefale da den pusser godt og er skånsom mot tannkjøttet.
Det finnes flere typer tannkremer mot ising i tennene. Avslutt gjerne tannpussen med å legge konsentrert tannkrem på den aktuelle tanna som iser.
Fluorskylling/tabletter kan hjelpe både mot ising og hull/karies i tennene. Hos tannpleieren/tannlegen din kan du få penslet tennene dine med konsentrert fluor. Dette pleier å ha veldig god effekt, men varigheten varierer fra person til person.
Dersom det fortsatt er ubehag, kan tannlegen dekke til rotoverflaten med plastfylling slik at tanna får isolasjon og ubehaget forsvinner. Da tannroten har en gulbrun farge, blir det også penere å dekke den til med en fylling.
Er det en amalgamfylling som forårsaker ising, kan tannlegen skifte ut fyllingen til plast/komposittfylling. Amalgamfyllinger leder som kjent varme og kulde inn til nerven, noe plastfyllinger ikke gjør.
Snakk med fagpesonell hva som er best egnelig for deg. Det vil alltid være en løsning :)
![]() |
Begynnende børsteskader. |
Neste gang vil jeg informere om: after - munnskold - munnblemmer.
søndag 13. november 2011
Dårlig ånde / Halitose.
Dårlig ånde er nærmest et tabubelagt emne, derfor vil jeg gripe tak i og skrive litt om dette. Rundt halvparten av befolkningen har dårlig ånde om morningen. Dette skyldes at musklene i munnen har vært i ro, og om natten har vi liten spyttproduksjon. Når vi har liten spyttproduksjon, så vokser mengden av bakterier og døde slimhinneceller, og vi får den såkalte "morgenånden" I 80 - 90 % av alle tilfeller, kommer dårlig ånde fra munnhulen.Som oftes skyldes det plakk/plaque (belegg) på tennene, betennelse i tannkjøttlommene eller bakterier på tungen, altså dårlig vedlikehold og stell av tennene.
Det er svovelgass som er årsaken til den vonde lukten i munnen. Bakteriene bryter ned proteinholdig materiale som f.eks. rester fra mat, epitelceller og skadet vev fra slimhinnene i munnen. Kronisk betennelse i mandlene kan føre til at det samler seg matrester i fordypningene i mandlene., og derved gi dårlig ånde. I noen tilfeller kan medisiner gi tørr munn, som igjen gir dårlig ånde. Ved forkjølelse og tett nese, hvor man da puster med åpen munn, gir lett munntørrhet og dårlig ånde. Diabetes mellitus (sukkersyke) kan gi i noen tilfeller en acetonlignende lukt fra munnen. Dette skjer spesielt hvis sukkerinnholdet i blodet er svært høyt. Endel matvarer og drikke gir også dårlig ånde, som melk og melkeprodukter, mye fet kost, hvitløk, kaffe og alkohol. For ikke å snakke om tobakk! Dersom det er lang tid mellom hvert måltid, er det større sjanse for dårlig ånde. Det produseres mindre spytt og da øker bakteriefloraen.
Noen får også dårlig ånde ved stress eller nervøsitet. Dårlig ånde kan også oppstå i forbindelse ved menstruasjon og graviditet, og er da hormonelt betinget. Andre kan få halitose/dårlig ånde ved stoffskifteforandringer.
Så hva kan man gjøre for å redusere dårlig ånde?
Først og fremst er det viktig med god munnhygiene. Gå regelmessig til tannpleier/tannlege for å sjekke at tennene er fri for hull/karies og få fjernet plakk og tannstein. Det er viktig at du pusser tennene morgen og kveld og husk tanntråd/tannstikker om kvelden. Du får da bort all maten du har spist i løpet av dagen og legger deg da med rene tenner, som igjen reduserer morgenånden. Et lite tips er å avslutte tannpussen ved å pusse tungen også, da den er en stor bakteriesamler.
Det finnes både tannkremer og sugetabletter med sink/zink som "nøytraliserer" svovelgassen. Du får også kjøpt forskjellige typer skyllemidler med Klorhexidin, som skal hjelpe mot dårlig ånde. Snakk med tannpleieren/ tannlegen om hva de anbefaler både av tannkremer, skyllemidler og hjelpemidler som passer for deg.
Sukkerfrie tyggegummier og drops øker spyttproduksjonen og reduserer både munntørrhet, dårlig ånde og hull i tennene.
Drikk rikelig med vann, det hjelper også godt på.
Ved alvorlig Halitose hvor ikke behandling av munnhulen hjelper, må en henvises til øre-nese-hals-spesialist.
Er det noe du lurer på, så må du bare stille spørsmål :)
Neste gang vil jeg skrive om ising i tennene, årsaker og hva som kan gjøres med det.
Det er svovelgass som er årsaken til den vonde lukten i munnen. Bakteriene bryter ned proteinholdig materiale som f.eks. rester fra mat, epitelceller og skadet vev fra slimhinnene i munnen. Kronisk betennelse i mandlene kan føre til at det samler seg matrester i fordypningene i mandlene., og derved gi dårlig ånde. I noen tilfeller kan medisiner gi tørr munn, som igjen gir dårlig ånde. Ved forkjølelse og tett nese, hvor man da puster med åpen munn, gir lett munntørrhet og dårlig ånde. Diabetes mellitus (sukkersyke) kan gi i noen tilfeller en acetonlignende lukt fra munnen. Dette skjer spesielt hvis sukkerinnholdet i blodet er svært høyt. Endel matvarer og drikke gir også dårlig ånde, som melk og melkeprodukter, mye fet kost, hvitløk, kaffe og alkohol. For ikke å snakke om tobakk! Dersom det er lang tid mellom hvert måltid, er det større sjanse for dårlig ånde. Det produseres mindre spytt og da øker bakteriefloraen.
Noen får også dårlig ånde ved stress eller nervøsitet. Dårlig ånde kan også oppstå i forbindelse ved menstruasjon og graviditet, og er da hormonelt betinget. Andre kan få halitose/dårlig ånde ved stoffskifteforandringer.
Så hva kan man gjøre for å redusere dårlig ånde?
Først og fremst er det viktig med god munnhygiene. Gå regelmessig til tannpleier/tannlege for å sjekke at tennene er fri for hull/karies og få fjernet plakk og tannstein. Det er viktig at du pusser tennene morgen og kveld og husk tanntråd/tannstikker om kvelden. Du får da bort all maten du har spist i løpet av dagen og legger deg da med rene tenner, som igjen reduserer morgenånden. Et lite tips er å avslutte tannpussen ved å pusse tungen også, da den er en stor bakteriesamler.
Det finnes både tannkremer og sugetabletter med sink/zink som "nøytraliserer" svovelgassen. Du får også kjøpt forskjellige typer skyllemidler med Klorhexidin, som skal hjelpe mot dårlig ånde. Snakk med tannpleieren/ tannlegen om hva de anbefaler både av tannkremer, skyllemidler og hjelpemidler som passer for deg.
Sukkerfrie tyggegummier og drops øker spyttproduksjonen og reduserer både munntørrhet, dårlig ånde og hull i tennene.
Drikk rikelig med vann, det hjelper også godt på.
Ved alvorlig Halitose hvor ikke behandling av munnhulen hjelper, må en henvises til øre-nese-hals-spesialist.
Er det noe du lurer på, så må du bare stille spørsmål :)
Neste gang vil jeg skrive om ising i tennene, årsaker og hva som kan gjøres med det.
torsdag 10. november 2011
Tannsmykker / Tooth jewellery
I dag skal jeg skrive litt om tannsmykker. Tannsmykker blir mer og mer populære, og er en uskyldig måte å pynte tennene på. Smykkene passer både til gutter og jenter i alle aldre og det finnes et bredt utvalg av dem. Man kan få dem i hvitt eller gult gull, med eller uten edelstener.
Å sette på et tannsmykke er en helt uskyldig sak og man ødelegger ikke tennene med det. Tannsmykket blir festet på tanna med en liten dråpe flytende plastmasse som lysherdes og kan lett fjernes, uten å sette spor, når man ønsker det hos tannpleieren/tannlegen. Etter at tannsmykket er fjernet, poleres tanna med en pussekopp/polerer, og tanna er som før igjen.
Det er fort gjort å sette på et tannsmykke, ca. 10-15 min. og det gjør overhodet ikke vondt.
De fleste klinikker har ikke så mange typer tannsmykker på klinikken, men du kan gå innom tannklinikken å plukke ut det smykket du ønsker ut fra kataloger som tannpleier/tannleger har.
Prisene varierer fra klinikk til klinikk, alt etter hvilke tannsmykke du velger.
Prisene ligger alt fra ca kr. 550,- til 1100,-
Du kan selv kjøpe tannsmykke over internett, så kan tannpleieren/tannlegen feste det på for deg. De fleste velger ett smykke på en tann, men det er fullt mulig å ha smykker på flere tenner.
Jeg synes det er veldig romantisk når folk setter på fotball, motorsykkel, hjertesmykke e.l. som en kjærlighetserklæring til partneren sin. Det er en litt annen vri enn en bukett roser :)
Kanskje det er en tanke å pynte seg til julebordet med et tannsmykke eller gi som gave til jul?
Neste gang vil jeg skrive litt om dårlig ånde, årsakene til det og hva man selv kan gjøre for å unngå det.
fredag 4. november 2011
Kosmetisk tannpleie.
I dag skal jeg skrive om andre former for estetisk tannbehandling enn tannbleking. Noen ganger er det ikke nok med bleking av tennene, da kan det være nødvendig å dekke dem med kompositt/plast eller porselenskall/fasetter.
Porselensfasetter eller tannfasetter er et tynt keramisk skall/sjikt som tilpasses akkurat tanna/tennene det gjelder og festes til tannens/tennenes forside slik at tennene ser friske og pene ut. Skallet går hele veien fra tannkjøttsranden og ned til enden på tanna. Tann/skallfasetter brukes primært ved slitte fortenner, uønskede mellomrom, sprekker, stygge fyllinger eller når misfarging skal skjules.
Det første som skjer er at emaljen på de tennene som skal få porselensfasetter slipes ned motsvarende tykkelsen på skallfasettene ( 0,3 - 1 mm ). Deretter tas et avtrykk av de tennene det gjelder og fargen blir tatt ut av tannlegen før det sendes til en tanntekniker som lager dem. I de fleste tilfeller lager tannlegen midlertidige skallfasetter du har i påvente av de nye fasettene. Etter ca 14 dager er fasettene ferdiglagd og tannlegen limer dem på framsiden av tennene med en spesiell sement. Resultatet blir veldig pent og naturlig.
Noen tannleger har investert i en computerstyrt fres, som lager skallfasetter mens du ligger i stolen. Da får du gjort alt ferdig ved et besøk.
Nå er porselensfasetter en god del dyrere enn plast/komposittfasetter, derfor velger noen pasienter plastfasetter i stedet. Da legger tannlegen plasten på tannen i flere lag i den fargen som passer til de resterende tenner og resultatet kan også her bli veldig fint.
Nå lurer du sikkert på hvorfor ikke alle legger plastfasetter i stedet for porselensfasetter når det er så mye billigere? Porselensfasetter er de mest holdbare og varer ca 7 - 15 år. Porselenet forandrer ikke farge, men plast/komposittfasetter har en kort holdbarhet 2 - 5 år og de gulner/forandrer farge over tid, alt etter hvor mye fargestoffer vi tilfører gjennom mat og drikke.
Prisen på porselensfasetter varierer fra klinikk til klinikk, men ligger på kr. 3500,- til 8500,- pr. tann.
For komposittfasetter ligger prisen på ca 800,- til 2000 kr. pr. tann.
For dem som ikke har så mye penger mellom hendene, er det absolutt en grei løsning å ta plastskall/kompositt på tennene, men i det lange løp, svarer det seg med porselen.
Nå er det ikke alltid egnelig å sette på fasetter på tennene. Det kommer an på hvor misfarget en tann er f.eks etter en rotfylling hvor tanna har lett for å bli mørk/blåfarget, og hvor store fyllinger en har i de aktuelle tennene. Da er det mer hensiktsmessig å sette på en porselenskrone som omslutter den aktuelle tanna.
Tannlegen sliper da ned tanna til en konisk form, tar avtrykk, finner form og farge før han selv lager kronen på klinikken, eller sender den til tanntekniker. Kronen blir satt utenpå den nedslipte tanna med en sement og du får en hel ny tann som skal ha en "levetid" på 15 - 20 år.
Prisen på en porselenskrone er fra ca 5500,- til 7000,- kr.
For noen år tilbake, kom det en stilig dame i 60 årene på klinikken min. Hun satte seg i stolen, og før jeg fikk se på henne, så klaget hun sin nød over hvor stygge tennene hennes var i overkjeven. Jeg tok en titt på henne og ble gledelig overrasket at her skulle det ikke så mange grep til før hun fikk smilet sitt tilbake. Damen hadde en fantastisk fin hvitfarge (sjelden for sin alder), det eneste var svært mørke fyllinger i mellomrommene. Jeg foreslo at jeg renset og pusset tennene hennes og at tannlegen skiftet ut de gamle kompositt/plastfyllingene hennes. Dette ville hun prøve!
Et par uker senere banket det på klinikkdøren min og hun stakk hodet inn. " Jeg ville bare takke deg, Hege, for at du foreslo at jeg skulle skifte fyllingene mine. Jeg er sååå fornøyd ! Se så pent det ble " sa hun. Jeg var enig med henne, pent ble det. Så det er ikke alltid så mye som skal til før en blir fornøyd :)
Rådspør tannpleieren/tannlegen din om det er noe du lurer på. Vi er der for å hjelpe :)
Neste gang skriver jeg om tannsmykker. Det finnes mye fint på markedet :)
Ønsker dere alle en god helg :)
tirsdag 1. november 2011
Blekemidler og metoder.
Det er i dag blitt veldig vanlig å fokusere på utseende og hvite tenner. Ikke alle tenner lar seg bleke, som naturlig sunne tenner, hvor fargestoffer ikke har trengt inn i tennene. Heller ikke tenner hvor emaljen er slitt og dentinet som er innenfor emaljen, skinner gulhvit igjennom. Dersom det er misfarging i tennene som skyldes mat og drikke, som nevnt i forrige innlegg, er det gode muligheter for å bleke tennene.
Det er flere metoder å bleke tennene på og jeg skal ta for meg disse.
Noen foretrekker hjemmebleking, hvorpå tannpleieren/tannlegen tar avtrykk av tennene, og det blir lagd en blekeskinne. Pasienten velger da om han/hun vil ha dag- eller nattbleking. Velges det nattbleking, ligger man med blekeskinnen i 3 - 10 dager. Ved dagbleking, brukes blekeskinnen 1 - 2 ganger daglig i 2 - 4 timer, inntil 8 dager. Hjemmebleking finnes i ulike konsentrasjoner 10 %, 15 % eller 20 % carbamidperoxid (blekestoff).
De aller fleste av mine pasienter foretrekker klinikkbleking, da de ønsker et raskt resultat og at jeg gjør jobben for dem. Pasienten ligger da i stolen opptil 4 x 15 minutt med 35 % konsentrasjon. Jeg informerer at for å få best mulig resultat, så må en unngå sigaretter/snus, kaffe, te, rødvin, Cola, lakris og blåbær det første døgnet. Enkelte kan få litt ising i tennene etter bleking, men det går fort over. Man bør la være å spise sure ting som epler og appelsiner den første dagen om en vil unngå isinger.
Nå er det også noe som heter " Paint-on" på markedet, som brukes til hjemmebleking. Det er en blekelakk hvor en bruker en pensel og pensler tennene. Den inneholder 6 % hydrogenperoxid og pensles på 1 - 2 ganger for dagen i 10 minutter hver gang i 7 til 14 dager. Det følger ikke med kinn/leppeutvider i pakningen, så man må holde ut kinnene med fingrene for at ikke blekestoffet skal komme borti slimhinnene og forårsake irritasjon og sår. Denne metoden anbefaler jeg ikke, da det er tungvint og tidkrevende.
Du kan også få kjøpt strips til bleking av tennene. Det tynne plaststripset, som inneholder blekegele, festes på tennene. Dette skal man gå med hver dag i 30 min. i ca 1 uke.
Ved alle blekemetoder, må man skylle munnen med vann etterpå.
Plastfyllinger i tennene, for dem som har det, blekes ikke, da plasten/compositten er et dødt materiale. Tannlege vil da legge nye fyllinger som passer til de blekete tennene. Dette gjøres etter ca 14 dager, så en er sikker på at den nye fargen på tennene har satt seg.
Gravide og ammende bør unngå å bleke tennene og de som har astma bør være obs.
Prisen varierer beroende på metode og klinikk, men det pleier å ligge mellom 2500 og 6000 kr. Spør om kostnadsoverslag, så slipper du noen overraskelser.
Nå er det ikke alle som kan bleke tennene av ulike årsaker, men fortvil ikke, det finnes alltid løsninger. Det skal jeg ta opp neste gang.
Smil til verden og verden smiler til deg :)
Det er flere metoder å bleke tennene på og jeg skal ta for meg disse.
Noen foretrekker hjemmebleking, hvorpå tannpleieren/tannlegen tar avtrykk av tennene, og det blir lagd en blekeskinne. Pasienten velger da om han/hun vil ha dag- eller nattbleking. Velges det nattbleking, ligger man med blekeskinnen i 3 - 10 dager. Ved dagbleking, brukes blekeskinnen 1 - 2 ganger daglig i 2 - 4 timer, inntil 8 dager. Hjemmebleking finnes i ulike konsentrasjoner 10 %, 15 % eller 20 % carbamidperoxid (blekestoff).
De aller fleste av mine pasienter foretrekker klinikkbleking, da de ønsker et raskt resultat og at jeg gjør jobben for dem. Pasienten ligger da i stolen opptil 4 x 15 minutt med 35 % konsentrasjon. Jeg informerer at for å få best mulig resultat, så må en unngå sigaretter/snus, kaffe, te, rødvin, Cola, lakris og blåbær det første døgnet. Enkelte kan få litt ising i tennene etter bleking, men det går fort over. Man bør la være å spise sure ting som epler og appelsiner den første dagen om en vil unngå isinger.
Nå er det også noe som heter " Paint-on" på markedet, som brukes til hjemmebleking. Det er en blekelakk hvor en bruker en pensel og pensler tennene. Den inneholder 6 % hydrogenperoxid og pensles på 1 - 2 ganger for dagen i 10 minutter hver gang i 7 til 14 dager. Det følger ikke med kinn/leppeutvider i pakningen, så man må holde ut kinnene med fingrene for at ikke blekestoffet skal komme borti slimhinnene og forårsake irritasjon og sår. Denne metoden anbefaler jeg ikke, da det er tungvint og tidkrevende.
Du kan også få kjøpt strips til bleking av tennene. Det tynne plaststripset, som inneholder blekegele, festes på tennene. Dette skal man gå med hver dag i 30 min. i ca 1 uke.
Ved alle blekemetoder, må man skylle munnen med vann etterpå.
Plastfyllinger i tennene, for dem som har det, blekes ikke, da plasten/compositten er et dødt materiale. Tannlege vil da legge nye fyllinger som passer til de blekete tennene. Dette gjøres etter ca 14 dager, så en er sikker på at den nye fargen på tennene har satt seg.
Gravide og ammende bør unngå å bleke tennene og de som har astma bør være obs.
Prisen varierer beroende på metode og klinikk, men det pleier å ligge mellom 2500 og 6000 kr. Spør om kostnadsoverslag, så slipper du noen overraskelser.
Nå er det ikke alle som kan bleke tennene av ulike årsaker, men fortvil ikke, det finnes alltid løsninger. Det skal jeg ta opp neste gang.
Smil til verden og verden smiler til deg :)
Illustrasjonsfoto. |
søndag 30. oktober 2011
Tannbleking
Jeg får daglig spørsmål ang. bleking av tenner. Om resultatet av blekingen blir vellykket, kommer veldig an på utgangspunktet. Har man varm eller kald farge på tennene? Drikker man mye kaffe, te, Cola, rødvin eller bruk av tobakksprodukter, ja, da er det mye vanskeligere å oppnå gode resultater. Mange blir litt forvirret/forbauset når jeg snakker om varme og kalde farger på tennene. Med kalde farger menes: grå, blå og grønnskjær i tennene og varme farger, er gul, brun og rødskjær. Det er mye lettere å bleke på pasienter som har varm farge på tennene. Tannpleieren/tannlegen tar ut fargen på tennene ut fra en fargeskala før man starter blekingen. Da har man den å sammenligne med når pasienten kommer tilbake til klinikken. Det er en forutsetning at tennene er undersøkt fri for karies/hull og at fyllinger er tette, da det i verste fall kan utløse rotfyllinger. Jeg anbefaler ALDRI å kjøpe blekemidler på nettet! Det kan fort bli kostbart om noe skulle skje med tennene dine.
Hvilke metoder og blekemidler som er på markedet, vil jeg komme tilbake til neste gang.
Hvilke metoder og blekemidler som er på markedet, vil jeg komme tilbake til neste gang.
Info om tannbleking.
Mange er opptatt av å få hvitere tenner. Er du interessert i noen bleiketips?
Du kan spørre meg om alt mellom himmel og jord når det gjelder tenner. Jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan.
Du kan spørre meg om alt mellom himmel og jord når det gjelder tenner. Jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan.
Abonner på:
Innlegg (Atom)