Jeg får daglig spørsmål om hvilken tannkrem jeg anbefaler eller mener er best. Det er ikke enkelt å trekke fram en enkel tannkrem av alle dem som finnes i butikkene. Jeg pleier da å prate med pasientene om hvilke forventninger/krav de ønsker av tannkremen og eventuelle plager. I de fleste tilfeller ønsker alle å få hvitere tenner. Jeg informerer om at det finnes mange tannkremer som lover whitening-effekt, men at det kommer an på hvor mye slipemidler det finnes i tannkremen som gjør utslaget. Tannkremer som lover hvitere tenner, kan skade tennene ved å ripe opp emaljen, som igjen fører til at misfarging fester seg enda mer på tennene. Slipemiddel i tannkremen klarer å slipe bort noe av misfargingen som oppstår når vi spiser eller drikker, men som oftest ikke alt. Emaljen er såpass hard at den tåler normale mengder av slipemidler, mens tannroten derimot er mykere og er mer følsom for dette. Hardhet og børsteteknikk spiller også en stor rolle på slitasje på tennene.
RDA ( Radioactive Dentine Abrasivity ) er en måleenhet på slipemiddel i tannkrem.
Mange tannkremer som selges i butikkene i dag, skal ha en maksimal RDA-verdi på 250. Dessverre så står ingenting om tannkremens slipeeffekt på innholdsdeklarasjonen, noe den absolutt burde gjøre.
Tannkremer som kom best ut i testen utført av Consumercontent er: " Aquafresh Natural whitening" og "Zendium Mild whitener" (Om testen: http://www.dagsavisen.no/innenriks/article262319.ece).
Noen pasienter har problem med ising i tennene. Så lenge det ikke er hull i tennene eller dårlige fyllinger, men blottlagte tannhalser/røtter som er årsaken, finnes det tannkremer som skal hjelpe mot dette. Det er flere tannkremer på markedet mot følsomme tenner, men jeg får mange tilbakemeldinger at Sensodyne tannkrem har hatt veldig god effekt, og anbefaler den i første omgang. Det er lurt å avslutte tannpussen ved å legge konsentrert tannkrem på den tannen som iser og bare gå med det uten å skylle munnen.
Andre pasienter igjen har problem med dårlig ånde. Så lenge det ikke er karies/hull eller tannkjøttbetennelse, anbefaler jeg tannkrem som inneholder Zink. Zink binder kjemisk sammen svovelstoffer som gir dårlig ånde, og man får friskere pust.
Så har vi de pasientene som ikke tåler såpestoffet ( natriumlaurylsulfat ) i tannkremen. Natriumlaurylsulfat gjør at tannkremen skummer og er i de fleste tannkremer. Pasientene blir hissig rød i tannkjøttet og det svir og gjør vondt ved tannpuss/rengjøring. Til dem anbefaler jeg f.eks tannkremen Zendium.
Det finnes også tannkremer mot syreangrep. Jeg ser faren ved å bruke en slik tannkrem, at det kan gi folk en falsk trygghetsfølelse ved at de ikke er kritiske til hvor mye sure ting de spiser og drikker, og får derved store emaljeslitasjer.
Jeg anbefaler alltid tannkrem med fluor, da det beskytter mot karies/hull.
Som dere ser, så er det ikke så lett å anbefale konkret EN tannkrem. Dette må anbefales individuelt.
Snakk med tannpleieren/tannlegen din, så får du god veiledning som passer nettopp deg.
Jeg vil til slutt ønske alle en riktig god helg :)
Etter jeg har pusset tennene blir jeg veldig tør på leppene. Er det noen tannkremer som ikke gjør meg tør? Takk
SvarSlettHei :)
SlettDen problemstillingen har jeg ikke vært ute for før. Mulig du reagerer på peppermynten som finnes i mange tannkremer. Et kjerringråd for kviser, er å dekke kvisen med tannkrem, så tørker den ut. Jeg vil anbefale deg å kjøpe tannkrem inneholdende Aloe Vera eller en tannkrem som heter Kingfisher. Kingfisher inneholder ingen kunstige fargestoffer, smakstilsetninger eller konserveringsmidler. Aleo Dent og Kingfisher kan nok kjøpes på helsekostbutikker eller på nettbutikker.
Håper dette var til litt hjelp :)
Hei! Kom over siden i forbindelse med Kariologieksamen. Mener at RDA står for "relative dentine abrasivity" og ikke Radioactive dentine abrasivity.
SvarSlett