fredag 27. januar 2012

Tannkrem.


Jeg får daglig spørsmål om hvilken tannkrem jeg anbefaler eller mener er best. Det er ikke enkelt å trekke fram en enkel tannkrem av alle dem som finnes i butikkene. Jeg pleier da å prate med pasientene om hvilke forventninger/krav de ønsker av tannkremen og eventuelle plager. I de fleste tilfeller ønsker alle å få hvitere tenner. Jeg informerer om at det finnes mange tannkremer som lover whitening-effekt, men at det kommer an på hvor mye slipemidler det finnes i tannkremen som gjør utslaget. Tannkremer som lover hvitere tenner, kan skade tennene ved å ripe opp emaljen, som igjen fører til at misfarging fester seg enda mer på tennene. Slipemiddel i tannkremen klarer å slipe bort noe av misfargingen som oppstår når vi spiser eller drikker, men som oftest ikke alt. Emaljen er såpass hard at den tåler normale mengder av slipemidler, mens tannroten derimot er mykere og er mer følsom for dette. Hardhet og børsteteknikk spiller også en stor rolle på slitasje på tennene.
      RDA ( Radioactive Dentine Abrasivity ) er en måleenhet på slipemiddel i tannkrem.
Mange tannkremer som selges i butikkene i dag, skal ha en maksimal RDA-verdi på 250. Dessverre så står ingenting om tannkremens slipeeffekt på innholdsdeklarasjonen, noe den absolutt burde gjøre.

Tannkremer som kom best ut i testen utført av Consumercontent er: " Aquafresh Natural whitening" og "Zendium Mild whitener" (Om testen: http://www.dagsavisen.no/innenriks/article262319.ece).

Noen pasienter har problem med ising i tennene. Så lenge det ikke er hull i tennene eller dårlige fyllinger, men blottlagte tannhalser/røtter som er årsaken, finnes det tannkremer som skal hjelpe mot dette. Det er flere tannkremer på markedet mot følsomme tenner, men jeg får mange tilbakemeldinger at Sensodyne tannkrem har hatt veldig god effekt, og anbefaler den i første omgang. Det er lurt å avslutte tannpussen ved å legge konsentrert tannkrem på den tannen som iser og bare gå med det uten å skylle munnen.

Andre pasienter igjen har problem med dårlig ånde. Så lenge det ikke er karies/hull eller tannkjøttbetennelse, anbefaler jeg tannkrem som inneholder Zink. Zink binder kjemisk sammen svovelstoffer som gir dårlig ånde, og man får friskere pust.

Så har vi de pasientene som ikke tåler såpestoffet ( natriumlaurylsulfat ) i tannkremen. Natriumlaurylsulfat gjør at tannkremen skummer og er i de fleste tannkremer. Pasientene blir hissig rød i tannkjøttet og det svir og gjør vondt ved tannpuss/rengjøring. Til dem anbefaler jeg f.eks tannkremen Zendium.

Det finnes også tannkremer mot syreangrep. Jeg ser faren ved å bruke en slik tannkrem, at det kan gi folk en falsk trygghetsfølelse ved at de ikke er kritiske til hvor mye sure ting de spiser og drikker, og får derved store emaljeslitasjer.

Jeg anbefaler alltid tannkrem med fluor, da det beskytter mot karies/hull.

Som dere ser, så er det ikke så lett å anbefale konkret EN tannkrem. Dette må anbefales individuelt.
Snakk med tannpleieren/tannlegen din, så får du god veiledning som passer nettopp deg.


Jeg vil til slutt ønske alle en riktig god helg :)

søndag 15. januar 2012

Munnhulen og bakterier.

(http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/01/15/tannlegen-kan-berge-hjertet-ditt)

Jeg kom over en artikkel på www.abcnyheter.no som jeg vil dele med dere.
Den omhandler hvor viktig det er å ha god munnhygiene.
Har hentet ut noen avsnitt som jeg mener er det mest essensielle, og vil anbefale alle å lese dette:

"Om du vil redusere risikoen for alvorlige hjertesykdommer, holder det ikke med vanlig tannpuss.
 Å ta vare på munnhelsa kan nemlig være langt viktigere enn du tror, og skal vi tro ekspertene skal det da mer til enn en vanlig runde med tannkosten.
En frisk munn gjør det ikke bare ubeboelig for Karius og Baktus, men kan også være bra for hjertet.
For forskere hevder nå at de som går til tannpleier eller tannlege jevnlig for å fjerne tannbelegg (plakk), beskytter hjertet ved å bremse veksten av skadelige bakterier i munnen.
I studien, publisert hos Womens Health, så forskere fra Taiwan på pasientjournalene til 100.000 personer over en periode på sju år.
Personene hadde aldri hatt hjerteproblemer eller slag i forkant av studien.

Jevnlig tannrens beskytter

- Hos personene som fikk fjernet plakk minst én gang i året, var beskyttelsen mot hjertesykdommer mye større, sier lederen av studien, Dr. Emily Chen ved Veterans General Hospital i Taipei.
Det viste seg at de som fikk profesjonell tannrens minst to ganger i året i løpet av to år, reduserte risikoen for hjerteinfarkt med 24 prosent.
Samme gruppe reduserte også risikoen for slag med 13 prosent, sammenliknet med de som aldri, eller bare én gang på to år tok turen til tannlegen.

Dette er verstingen

Også i Norge er det gjort liknende funn.
Flere studier med helt ulike utgangspunkt gjort ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo, indikerer at bakterier fra munnen kan ha en sammenheng med flere alvorlige sykdommer som hjertekarsykdommer, KOLS, leddgikt og hjerneabcess.
- Våre funn støtter en sammenheng mellom infeksjoner i munnhulen, spesielt fremskreden periodontitt, og økt risiko for hjertekarsykdom, sier professor Ingar Olsen ved Institutt for oral biologi.
Periodontitt er en tannløsningssykdom der vevet rundt tennene blir betent. Ifølge Olsen har ca 100.000 nordmenn i alderen 50-70 år sykdommen.

Munnbakterier finner defekte områder

Så hvordan kan bakterier fra munnen skape sykdom andre steder i kroppen?
- Hvis man har tannløsningssykdommen periodontitt, vet vi at munnbakterier kan vandre med blodet til defekte områder andre steder i kroppen; I for eksempel utvidelser på hovedpulsåre og forkalkede hjerteklaffer. Det kan være en mulighet for at bakteriene kan utvikle alvorlige sykdommer der de slår seg ned, forklarer han.
Professoren påpeker at ca 1/3 av tilfellene av hjertekarsykdommer har ukjent årsak, og det er i disse tilfellene at de tror at infeksjon, herunder periodontitt kan spille en rolle.
- God tannhelse kan derfor være en av flere tiltak for å redusere risikoen for blodbåren infeksjon, sier Olsen.

Vær oppmerksom på dette

- Periodontitt oppstår når plakk og tannstein når ned i tannkjøttlommen rundt rennene og skaper betennelse. Vi har ca 700 forskjellige bakterier i munnen, og de fleste finnes i tannbelegg og tannstein. Det er derfor veldig viktig å være nøye med å fjerne dette jevnlig, sier Olsen.
Har du blødende tannkjøtt og andre plager over lengre tid, kan det utvikle seg periodontitt.
- Vær oppmerksom på rødt og hovent tannkjøtt som blør når du pusser, løse tenner, verk mellom tannkjøtt og tann, dårlig ånde og endret bitt. Har du noe av dette bør du oppsøke profesjonell tannpleie, råder han."

Hele artikkelen kan du lese her:
http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/01/15/tannlegen-kan-berge-hjertet-ditt

lørdag 14. januar 2012

Nytt år, nye muligheter :)

Jeg vil ønske alle mine lesere i inn- og utland, et riktig godt nytt år!
Jeg har hatt en utrolig lang juleferie fra bloggen ;) , men lover å komme sterkere tilbake :)
Dersom det er noen emner/problem dere ønsker å få svar på, håper jeg dere kommer med innspill :)
Ingen spørsmål er dumme og det er helt sikkert flere som lurer på det samme.

Ha en fin helg :)

Hilsen
Hege